Zhodnocení roku 2013

01.02.2015 22:19

Rok 2013 byl pro mladé strakonické lyžaře běžce rokem velmi úspěšným. Mladým závodníkům se dařilo jak v přípravných závodech na suchu, tak i v zimních lyžařských. Podařilo se stabilizovat a ještě mírně rozšířit (hlavně o mladé závodníky) členskou základnu, kterou tvořilo k 31.12.2013  31 členů, většinou aktivních závodníků. Na jejich přípravě se podíleli trenéři Radek Sosna, Jan Melichar a Jan Žák, vydatně na trénincích, na soustředěních  i při dopravě na závody či tréninky pomáhali rodiče – Petr Silovský, Josef Boček, Filip Novotný, Lenka Hůrková a další.

Vrcholem celé sezóny je vždy účast na lyžařských závodech. Začátkem roku si závodníci Ski klubu Strakonice přivezli úspěchy ze závodů Šumavská 30 v Nové Peci, kde dokázali zvítězit ve svých kategoriích Tonda Hanuš, Štěpánka Hanušová a Johanka Hůrková, Jarda Zahradník přidal 3. místo a Vojta Silovský čtvrté. Na krajských přeborech 2013 získala Johanka Hůrková bronzovou medaili v závodě volnou technikou – bruslením, v klasickém závodě byla pátá, Vojta Silovský si vyjel 5. a 7. místo, Štěpánka Hanušová dvakrát 6.místo, stejně tak i Šimon Jánský,  Jan Melichar 7. místo, Tonda Hanuš 8. a 9. Místo, umístili se i Matyáš Jánský, Filip Boček, Jiří a Ondřej Poislovi. Výborného úspěchu dosáhla Johanka Hůrková v Šumavském minimaratonu na Kvildě, kde zvítězila ve své kategorii, Jarda Zahradník byl čtvrtý, Vojta Silovský pátý a Anička Zahradníková v nejmladší kategorii osmá. Závěr lyžařské sezony patří tradičně Jarnímu běhu na Zadově. I zde byly naše barvy vidět: stříbrná Johanka Hůrková a bronzová Anička Zahradníková, její bratr Jára těsně o desetinu sekundy čtvrtý, stejné umístění Baruška Silovská, Tonda Hanuš 7., Filip Boček hned za ním 8., Štěpánka Hanušová 8., 10. místo Ondra Poisl a Vojta Silovský, 11. místo Jirka Poisl, 12. Jonáš Novotný. Za Ski klub Strakonice závodil i Martin Novotný, který byl devátý. Na úplný závěr se ve Vimperku konal Vodnický skikros, kde stáli naše závodnice 2x na nejvyšším stupni – zlaté Anička Zahradníková a Johanka Hůrková, stříbra přidali Vojta Silovský a Štěpánka Hanušová, bronz Jára Zahradník.

Po náročně zimní sezóně čeká závodníky vždy několikatýdenní odpočinek a poté znovu tvrdý trénink na sezónu novou. Jarní příprava je zpestřena účastí na závodech v letním biatlonu a tradičním závodě Běh Mufloní stezkou v Katovicích, kde se můžeme porovnat také s atlety z blízkého okolí. V roce 2013 byli mezi nejmladšími dívkami Anička Zahradníková druhá, Baruška Silovská čtvrtá, v mladší přípravce Jára Zahradník druhý, ve starší přípravce Johanka Hůrková čtvrtá, Barča Bočková osmá a Vojta Silovský také osmý, ve starším žactvu Šimon Jánský třetí a Filip Boček šestý a v mladším dorostu Kristýna Vondrysová třetí.

Léto bylo pro mladé lyžaře ve znamení červencové individuální přípravy a srpnového tradičního soustředění na Kubově Huti, kde se nejen naběhalo mnoho „výškových“ kilometrů, ale užilo se hodně legrace a večer se sedělo u táboráku s kytarou. Srpnový závod Běh městem nejlépe zvládli Kristýna Vondrysová a Tonda Hanuš, kteří ve svých kategoriích získali druhá místa, Štěpánka Hanušová byla čtvrtá.

Podzim probíhá vždy ve znamení náročných podzimních krosů a běhu do vrchu, které jsou výbornou přípravou na zimní sezónu. Z největších úspěchů: běh do vrchu Vodník ve Vimperku – Jára Zahradník 1. místo, Anička Zahradníková 3. místo, Johanka Hůrková a Matyáš Jánský těsně 4. místo. V seriálu 5 závodů SEM TAM Vimperkem se nejvíce dařilo Matyáši Jánskému, který dokázal vyhrát silně obsazenou kategorii závodu na Hájné hoře ve Vimperku, stříbrní byli Anička a Jára Zahradníkovi, bronzové Josefínka Jánská a Baruška Silovská, čtvrtá Johanka Hůrková, pátí Vojta Silovský a Šimon Jánský, šestý Tonda Hanuš. Mladí lyžaři běžci se zúčastnili i historicky 1. ročníku Běhu čkyňskými poli (stříbrní Anička a Jára Zahradníkovi a Matyáš Jánský, bronzová Josefínka Jánská, těsně pod stupni zůstali ve svých kategoriích Baruška a Vojta Silovských - 4. místa a Johanka Hůrková a Jonáš Novotný -5. místa). Vrcholem podzimní sezóny je vždy domácí závod Běh okolo Kuřidla. I zde byly barvy Ski klubu vidět. Do 5. místa se ve svých kategoriích dostali vítězný Matyáš Jánský, druhý Jára Zahradník, třetí Šimon Jánský, čtvrtí Štěpánka Hanušová a Jan Novák a pátá Anička Zahradníková.

Zimní sezóna 2013-14 nebyla příliš štědrá na dostatek sněhu a tak všechny závody plánované na prosinec 2013 museli být zrušeny. Jediná možnost lyžování byla na technickém sněhu ve Ski areálu Vodník ve Vimperku. Velký dík patří obětavým rodičům, kteří byli ochotni pomoci s dopravou. Mohli jsme tak splnit potřebné nalyžované kilometry, které jsme zúročili na závodech konaných po novém roce.